La diversitat genera retenció de talent i productivitat (1a part)

En els darrers anys, les empreses han mostrat un fort compromís i interès a transformar les seves polítiques i cultura empresarial amb l’objectiu de ser més igualitàries i socialment responsables. Considerant que les empreses són agents de canvi, és molt important aprendre a gestionar la diversitat d’una forma efectiva i competitiva. Per això i amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBT, parlarem dels beneficis que suposa integrar una perspectiva diversa, global i plural en la cultura organitzativa.

Una radiografia de la societat actual

Aproximadament el 5-10% de la població es considera “no heterosexual”, amb la qual cosa, és probable que a l’empresa també hi hagi un percentatge similar. Per exemple, en una plantilla formada per 1.000 persones, podríem suposar que 50-150 professionals són del col·lectiu LGBT. En aquest sentit, l’estudi “Les persones LGBT a l’ àmbit de l’ocupació a Espanya”  demostra que gairebé el 50% de les persones LGBT es senten pressionades o obligades a ocultar la seva orientació o identitat de gènere a l’entorn laboral. Així, les causes d’ocultació més comunes tenen a veure amb la por als rumors, comentaris o prejudicis, o bé perquè consideren que a ningú li interessa la seva vida “privada”, i així evitar donar explicacions als seus companys.

Per aquesta raó, generar un entorn d’espai inclusiu i respectuós ajuda a crear un clima de confiança i seguretat per a les persones LGBT. Això es tradueix en una sèrie de beneficis per a les persones treballadores i l’empresa:

Quins són els beneficis d’incloure la diversitat LGBT a l’empresa?

1. Atracció, captació i retenció de talent: les persones LGBT que han “sortit de l’armari” i perceben un entorn de feina favorable i de confiança tendeixen a comprometre’s més amb el projecte de l’empresa. Alhora, la seva integració també enforteix les relacions entre les persones treballadores.

2. Desenvolupament de la innovació i equips més creatius: la diversitat en la empresa estimula la creativitat i enriqueix la plantilla. Les persones LGBT no se sentiran “cohibides” i treballaran en plena comoditat i autenticitat, de manera que aportaran idees i perspectives a l’organització.

3. Major productivitat: un estudi recent (2) demostra que els equips diversos i inclusius són més productius perquè treballen amb més motivació.

4. Millor percepció de la marca i increment de vendes: una bona gestió interna es pot visibilitza a l’exterior. Així, les persones consumidores que demostren un compromís més gran amb la diversitat LGTB optaran per productes/serveis que s’alineen amb els seus valors.

La inclusió i gestió de la diversitat de gènere i orientació sexual a l’empresa esdevé una estratègia clau per a la innovació, el creixement i la sostenibilitat de les empreses. En definitiva, apostar la diversitat pot no només retenir el talent, sinó també aportar nous ingressos.

Considerant que les empreses són un reflex de la societat actual, quin creus que és el percentatge de persones LGBT a l’empresa? Com a organització, hem de crear un ambient de treball favorable lliure de discriminacions per raó de gènere i/o orientació que promoguin iniciatives de diversitat i inclusió.

Bibliografia
Jiménez, Concha, y Herranz Diego. Las personas LGTB en el ámbito del empleo en España: hacia espacios de trabajo inclusivos con la orientación sexual e identidad y expresión de género. Madrid: Instituto de la mujer y para la igualdad de Oportunidades, 2017.
Muñoz, Óscar. La diversidad LGTB en el contexto laboral en España. Madrid: Grand, 2020.

T’agradaria promoure la diversitat de gènere i/o orientació sexual en la teva empresa mitjançant accions de sensibilització? Contacta amb nosaltres.

  Voldria...

  També et pot interessar:

  Estàs pensant en elaborar, actualitzar o posar en marxa un pla de comunicació no sexista? Necessites un Protocol contra l’assetjament sexual? Posa’t en contacte amb nosaltres.

   Voldria...

   També et pot interessar:

   Per |2022-06-27T14:23:13+02:00juny 21st, 2022|Bretxa salarial, Igualtat de gènere|0 Comentaris

   Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

   Go to Top