Dia Internacional de la Dona en la Ciència
Copèrnic, Newton o Einstein: al llarg de la història, la investigació científica ha estat un món d’homes. De fet, les dones estaven considerades intel·lectualment inferiors, i no tenien ni l’autonomia ni les mateixes oportunitats de formació que podien gaudir els homes. El dia 11 de febrer, és el Dia Internacional de la Dona en la Ciència, i en aquest article reflexionarem al voltant de la situació actual de la dona en aquest àmbit.
Avui dia la ciència té una major presència femenina
En l’actualitat, afortunadament, la situació està millorant: les dones representen el 58% de l’alumnat que es gradua en una carrera científica, i el 51% de les persones que obtenen un doctorat. Encara que continuen observant-se diferències en els àmbits de la investigació (els homes predominen en enginyeries, les dones en ciències de la salut), avui dia la investigació té una major presència femenina. Més enllà dels descobriments i estudis que es realitzin, l’entrada de les dones en aquest camp ha impulsat una revisió històrica de la ciència i ha afavorit l’aplicació de la perspectiva de gènere en la metodologia científica.
Desmuntant mites i efecte Matilda
Un exemple de la revisió esmenada el trobem en el camp de l’arqueologia: cada cop hi ha més proves que demostren que s’han interpretat de forma errònia moltes de les conductes i valors de les societats, amb un fort biaix de gènere. En l’actualitat, s’han trobat evidències que confirmen que les dones i els homes d’antany podien adquirir diferents rols i, per tant, queda invalidat el clàssic mite de l’home-caçador i la dona-recol·lectora.
Aquesta revisió també ha servit per posar de manifest un gran nombre d’invents i descobriments fets per dones, que varen ser adjudicats a homes. Aquest fenomen es coneix com a efecte Matilda, en honor a Matilda Joslyn Gage (primera activista en denunciar-ho), i l’Associació de Dones investigadores i tecnòlogues va posar en marxa la campanya #NoMoreMatildas, amb l’objectiu de recuperar aquestes figures i difondre les seves vides i descobriments.
Desigualtats que encara viuen les dones que treballen en l’entorn científic
Encara que la presència femenina ha augmentat en el sector, és important continuar conscienciant sobre les desigualtats que encara viuen les dones que treballen en l’entorn científic.
A això cal afegir la segregació horitzontal que s’observa en aquest àmbit: encara que les dones representen el 58% de l’alumnat, només representen el 21% del professorat catedràtic, el 29% del personal degà, i únicament un 8% del rectorat.
També hi ha una marcada segregació vertical, i les dones continuen trobant-se amb limitacions en el seu progrés professional, en especial quan es tracta de conciliar la vida professional amb responsabilitats familiars. Un clar exemple seria el cas de la María de la Fuente el passat mes de juny: una experta en nanomedicina que va ser descartada a un ascens per haver estat 13 mesos de permís de maternitat.
Seguirem treballant per les dones científiques
Per aquests motius, i per poder continuar avançant cap a la igualtat, és important celebrar el Dia de la Dona i la Ciència, l’11 de febrer. Alhora, també és crucial conscienciar sobre la importància d’assegurar que les estructures socials estiguin lliures de biaixos de gènere, per tal de contribuir a la sostenibilitat i apostar per la diversitat.