El Nadal a revisió: apliquem la perspectiva de gènere

Com és la publicitat de les joguines al Nadal?

Baixen les temperatures, s’enlluernen els carrers i ressonen les nadales a tot arreu. Ja ha arribat Nadal, i amb ell, la tradició més esperada per a la mainada: obrir regals! I és que si alguna cosa ens recorda que s’apropa Nadal, són les campanyes de publicitat de joguines i colònies.

Segons els principals punts de venda de joguines (Amazon, El Corte Inglés, Toys R Us, Juguettos, Imaginarium i Dideco), entre les cinc joguines més demanades al 2020 encara trobem a la nina Barbie i als cotxes de carrera de Hot Wheels. Per aquest motiu, des de la Fundació SORLI  ens preguntem: com és la publicitat de les joguines?

Estereotips: El sexisme en la publicitat de joguines

Un estudi de l’Institut de la Dona ha analitzat el sexisme en la publicitat de joguines, i les seves principals conclusions posen de manifest que se segueixen perpetuant els estereotips. Tot i que han aparegut rols tradicionalment masculins representats per noies en anuncis de joguines (guerrera, heroïna i reina), aquests només representen un 9% dels anuncis que protagonitzen les noies. Els rols més representats encara estan vinculats amb la bellesa personal (38,3%) i amb l’àmbit domèstic (35,5%). El mateix succeeix en els anuncis que protagonitzen nois: apareixen rols tradicionalment femenins (cuidador i amo de casa) però aquests només representen un 11%, mentre que el rol de guerrer, heroi i aventurer es representa en el 71% dels anuncis que protagonitzen els nois.

Aquesta diferència s’observa també en el tipus de joguina que s’anuncia: el 48% dels anuncis que protagonitzen les noies són per a nines, seguit d’un 20% d’anuncis d’altres tipus de joguines com peluixos, figures de no acció o cases; un 9% de joguines que imiten tasques de la llar i un 7% de joguines de bellesa i complements personals. En els anuncis que protagonitzen els nois, les figures d’acció-aventures i els vehicles constitueixen el 45% dels anuncis.

I encara podem detectar més estereotips en els anuncis de publicitat. Pel que fa al vestuari, les noies presenten una major varietat de roba i complements. El rosa i els tons pastel són colors molt freqüents en el vestuari de les noies, però inexistents en el vestuari dels nois. Pel que fa a la veu en off dels anuncis, també hi detectem diferències de gènere: en els anuncis protagonitzats per nens, el 89,5% de les veus són masculines i adultes, mentre que els anuncis protagonitzats per nenes presenten veus en off més infantils (el 41% respecte al 8% en anuncis protagonitzats per nens).

Des del vestuari fins als últims detalls de so, la publicitat de les joguines segueix perpetuant els estereotips de gènere i dirigint el seu producte cap a un gènere determinat. Així doncs, què podem fer nosaltres per ajudar a canviar aquesta publicitat? Com podem trencar amb els estereotips, i gaudir d’un Nadal sense sexisme en els regals? T’ho expliquem en el següent article!

Estàs pensant en elaborar, actualitzar o posar en marxa un pla de comunicació no sexista? Posa’t en contacte amb nosaltres.

    Voldria...

    També et pot interessar:

    Per |2021-12-21T10:44:51+01:00desembre 20th, 2021|Fundació Sorli, Igualtat de gènere, Sexisme|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top