Espais de treball lliures de violències masclistes (III): Elaboració del protocol

Com elaborar un Protocol d’assetjament sexual

A l’hora d’elaborar el Protocol d’assetjament sexual, és essencial constituir una comissió conjuntament amb la representació legal dels treballadors i treballadores. Aquesta comissió ha de vetllar per la prevenció de l’assetjament sexual i la detecció i tractament de casos; per tant, serà molt important que la comissió rebi formació específica per l’abordatge i comprensió de la problemàtica.

Entre les funcions de la comissió està la d’establir els objectius del protocol. Algunes recomanacions a incloure són:

 1. Vetllar per un entorn laboral en què les dones i els homes respectin mútuament la seva integritat i dignitat.
 2. Establir les mesures preventives necessàries per evitar que es produeixin situacions d’assetjament.
 3. Garantir els drets de tracte just i la confidencialitat de les persones afectades.
 4. Informar, formar i sensibilitzar a tot el personal en matèria d’assetjament sexual i per raó de sexe. D’aquesta manera, coneixen la tolerància zero sobre les conductes d’assetjament i els mecanismes per a identificar, prevenir i actuar davant de casos.
 5. Disposar del procediment d’intervenció i d’acompanyament per tal d’atendre i resoldre aquestes situacions amb la màxima celeritat i dins dels terminis que estableix el protocol.

Un cop marcats els objectius, aquests han de desenvolupar-se com a part del Protocol. Analitzant els riscos dels espais de treball (despatxos tancats, zones sense lluminositat ni videovigilància, horaris, condicions laborals, uniformes de treball, etc.) i la cultura empresarial (tipus de relacions i actituds, conductes que es produeixen en el dia a dia de l’organització, rols que desenvolupen homes i dones, etc.) es poden detectar els punts on cal establir les mesures preventives per evitar l’assetjament, tal com es formula al segon objectiu del Protocol.

Un cop analitzada i assegurada la prevenció de l’assetjament, el següent pas és dissenyar el procediment d’actuació davant de casos o denúncies que transcorrin a l’empresa. Durant la gestió d’aquest procediment es defineixen dues figures o rols en el tractament:

 1. La persona de referència; que s’encarrega d’acompanyar, informar i assessorar a la persona que denuncia, i que pot realitzar la funció de moderadora en determinades circumstàncies.
 2. La comissió d’investigació; que pot ser interna, externa, mixta o bé creada ad hoc per a cada cas, i que compleix les següents funcions:
 • Analitzar la denúncia i la documentació que s’adjunta.
 • Entrevistar-se amb la persona que denuncia, la persona denunciada i els i les possibles testimonis.
 • Valorar si calen mesures cautelars.
 • Emetre l’informe vinculant.

En el proper article seguirem amb l’elaboració del Protocol i veurem les fases i vies que ha d’incloure.

#25N: Contra les violències masclistes a l’empresa

En aquest sentit i en el marc del 25N, la Fundació SORLI organitza una Jornada de Treball amb l’objectiu de donar a conèixer els beneficis d’implementar el protocol contra l’assetjament sexual, oferint experiències que així ho demostren.

Jornada contra assetjament

Si vols inscriure’t, el dia 1 de desembre de 9.30h a 11.30h en streaming (gratuit), fem una Jornada especial amb el títol “Protocol contra l’assetjament sexual: del paper a la pràctica”

Vols aprendre a aplicar un protocol contra l’assetjament sexual a la teva empresa o entitat? Truca’ns.

  Voldria...

  També et pot interessar:

  Per |2021-11-30T16:58:59+01:00novembre 23rd, 2021|Assetjament sexual, Fundació Sorli, Igualtat de gènere|0 Comentaris

  Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

  Go to Top