Eurovisió i el SloMo de Chanel

S’apropa Eurovisió: un concurs televisiu de música amb representants de diversos països que porta des de 1956 retransmetin-se, fent-lo el programa de televisió més antic que encara perdura en l’actualitat. És tot un espectacle musical i audiovisual que, amb més de 60 edicions al llarg de la història, ens deixa un llarg recorregut d’anècdotes i polèmiques al voltant del mateix concurs. Algunes d’aquestes polèmiques, però, succeeixen abans del concurs, com ha passat aquí a Espanya en la cerimònia de preselecció del representant per l’edició de 2022.

Com molts altres països participants, Espanya va celebrar un concurs per seleccionar a l’artista que ens representarà en el festival d’Eurovisió uns mesos abans de l’esdeveniment. En aquest certamen, qualsevol grup o cantant podia enviar la seva proposta, i dues cançons en especial van captivar a l’audiència: Terra de Tanxugueiras, i Ay Mamá de Rigoberta Bandini. La primera, interpretada en gallec, vol transmetre la unió de les cultures; la segona, d’una artista catalana, denuncia el biaix de gènere que existeix al voltant del pit femení vers el masculí, i alhora destaca a la figura de la mare, representant-la com Delacroix en el seu llenç Llibertat guiant al poble.

La polèmica arriba amb SloMo de Chanel

La polèmica arriba quan, a causa de la decisió del jurat televisiu del concurs, i en contra del vot popular, surt com a representant per al festival l’artista Chanel, amb la cançó SloMo. I quin és el missatge que s’amaga en aquesta cançó?

Analitzem la lletra de la proposta guanyadora:

Llegó la mami
La reina, la dura, una Bugatti
El mundo ‘tá loco con este body
Si tengo un problema, no es monetary
Les vuelvo loquito’ a todos los daddie’
Voy siempre primera, nunca secondary
Apena’ hago doom, doom con mi boom, boom
Y le’ tengo dando zoom, zoom on my yummy

Chanel comença la primera estrofa definint-se amb paraules com mami, reina, dura, i comparant-se amb un Bugatti (cosificació – marca de cotxe de luxe). Destaca el seu cos per la forma en com aconsegueix captivar als homes, i després ens diu que no té dificultats econòmiques (associant el seu atractiu físic amb l’èxit financer). En la següent estrofa continua parlant de l’efecte que té en els homes, sempre gràcies al seu cos.

Y no se confundan, señora’ y señore’
Yo siempre estoy ready pa’ romper cadera’, romper corazones
Solo existe una, no hay imitacione’ (na, na)
Y si aún no me creen pue’ me toca mostrárselo

Take a video, watch it slow mo, mo, mo, mo, mo (yeah)
Booty hypnotic, make you want more, more, more, more, more
Voy a bajarlo hasta el suelo-lo-lo-lo-lo (yeah)
If the way I shake it to this dembow (to this dembow)
Drives you loco (yeah)

Take a video, watch it slow mo

Chanel Eurovisió
Benidorm Festival Chanel

A l’arribar a la tornada, destaca que està preparada per trencar malucs (de nou, fent referència al seu cos) i trencar cors (de nou, l’acció de captivar i atreure els homes és vista com un símbol d’èxit). Durant la tornada el que ens diu, de forma literal, és: grava’m en vídeo i observa’l a càmera lenta, el meu hipnòtic cul farà que vulguis més; baixaré el meu cul fins a terra (que és freqüent en l’estil de ball dembow, també conegut com el “perreo”, i és una forma de ball molt sexual), i si la forma en com ballo dembow et torna boig, grava-ho i mira el vídeo a càmera lenta. De nou, el missatge de la cançó és fer del seu cos el més important, per l’atracció sexual que desperta.

Te gusta to’ lo que tengo
te endulzo la cara en jugo de mango
Se te dispara cuando la prendo
Hasta el final, yo no me detengo
Take a sip of my cola-la
Ponte salvaje, na-na-na
Make it go like pa-pa-pa-pa
Like pa-pa-pa-pa-pa

L’última estrofa reitera el mateix missatge, però ara el seu cos passa de ser observat, a ser consumit (Te endulzo la cara en jugo de mango fa referència a l’orgasme femení; Se te dispara cuando la prendo fa referència a l’orgasme masculí). Alhora, Chanel utilitza els finals de frases per destacar el seu cos, emfatitzant-lo amb moviments sensuals.

El missatge de la cançó SloMo

El missatge darrere de la cançó de SloMo és simple: mostra l’orgull de tenir un bon aspecte físic (Solo existe una, no hay imitacione’), de voler convertir-se i ser un objecte d’atracció sexual, disposada en tot moment per trencar malucs i cors (Y no se confundan […] Yo siempre estoy ready) i el que ens demana la cançó és que gaudim observant el cos i aspecte físic de la seva intèrpret. És un missatge tradicional i simple, en comparació amb els missatges que treballaven les altres propostes musicals que tenien més suport per part del públic, però també és un missatge que hem escoltat moltes altres vegades, en la música més comercial.

El principal problema d’aquest missatge és que normalitza l’ús del cos (també anomenat cosificació) en les dones per a l’obtenció d’èxit (sigui social, sexual o econòmic) i demana a l’espectador que enregistri l’actuació i gaudeixi del seu cos, a càmera lenta. El cos de la dona, per tant, és un objecte, i a més a més és accessible; un tret característic de la cultura de la violació que resulta nociu per a les dones, i que, entre altres coses, fomenta  la responsabilització de la víctima de violències masclistes.

Per veure el vídeo oficial: https://youtu.be/N3eiW6E0ldc

Coneix els nostres serveis

Estàs pensant en elaborar, actualitzar o posar en marxa un pla de comunicació no sexista? Necessites un Protocol contra l’assetjament sexual? Posa’t en contacte amb nosaltres.

    Voldria...

    També et pot interessar:

    Per |2022-06-03T12:40:45+02:00maig 5th, 2022|Sexisme|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top