FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Les festes majors són celebracions molt esperades al llarg de l’any, on totes les persones que habiten treballen conjuntament per oferir cultura, diversitat i oci durant uns dies determinats. Històricament, les celebracions tenien un caràcter religiós; ja que honoraven al patró o patrons del barri o població. Actualment, les festes són dies de música, gresca i cultura popular a la fresca amb la família, els amics i les amigues. Una excusa perfecta per conèixer el municipi i divertir-te.

És evident que les festes majors tenen una enorme importància en la socialització i desenvolupament de les societats, però no estan completament exemptes de masclisme, racisme, LGTBfòbia, etc. Per això, en aquest article analitzem amb perspectiva feminista alguns cartells de les festes majors de Catalunya: perquè considerem que l’art té un paper molt important en l’apoderament de les dones, la defensa de la diversitat i el foment de la igualtat, equitat i justícia social.

En total, en aquest anàlisi s’han revisat més de 450 cartells amb l’objectiu d’observar si aquests perpetuen estereotips, o si bé, els trenquen.

Creus que hem avançat? O bé continuem reproduint estereotips masclistes? Comprovem-ho!

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Caretll de la Festa Major de Matadepera

El nostre primer exemple aquest cartell. Tot i ser una il·lustració amb un rerefons històric, ja que representa als gegants del poble- ens mostra una imatge molt repetida al llarg de la història. La dicotomia rei-princesa l’hem vist fins a l’avorriment: ella menuda i passiva; ell, fort i valent.

En la imatge veiem que l’home és més alt, gran i amb una mirada més seriosa. De fet, la seva mà és més gran que la cara de la dona, perfectament maquillada i pentinada. A més, la nena juga un paper passiu: no hi participa, simplement és una mera espectadora.

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Santa Eulàlia de Riuprimer

No obstant, hem trobat un cartell on la nena si té un paper actiu. Es tracta del cartell d’aquestes festes, on podem apreciar una nena alta, divertida, forta i esportista; que també té la mà alçada i una mirada desafiant. A més, el seu color de pell no és blanc, fet que promou la diversitat de persones i ètnia.

Tot un referent per les nenes i nens.

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Martorell

Semblant al cartell anterior, aquest cartell està il.lustrat amb encert en clau de gènere.

Les dones ballen lliurement, sense restriccions ni pors. A més, trobem un pèl- roig i una dona negra, dos integrants que no havíem vist fins ara. Per últim, les figures tenen cossos grans i no normatius; llueixen de meravella!

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Sant Roc

El cartell d’aquestes festes majors, mostra una imatge amb dues figures: un home i una dona blancs i normatius. L’home és més alt que ella i té un cos esvelt. A ella, en canvi, no se li acabava de veure el rostre complet, duu els cabells llargs i llisos, amb una figura prima.

El cartell no mostra la realitat del jovent actual: sexualment divers, amb cossos diferents (tatuatges, pírcings), i amb dones més altes i grasses, o bé amb els cabells de colors. En general, es tracta d’una representació que respon a una heteronormativitat, ja que donen per suposat que totes les persones són heterosexuals, blanques i físicament normatives.

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de sant Andreu de la Barca

En canvi, aquest altre cartell mostra una imatge més realista del jovent actual.

Una noia amb tatuatges, arracades i polseres amb la bandera LGTB. Les mans enlaire, gaudint de la festa… ella s’ho passa bé sola!

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Mataró

En la mateixa línia que l’anterior, l’artista del cartell, Sit Cantallops, ha encertat amb aquest cartell.

L’autora ha volgut posar èmfasi a la feminitat des d’una mirada molt més moderna i actual. La il·lustració ens mostra dues dones naturals gaudint lliurement de les festes, amb cossos no normatius on podem veure les cames sense depilar i els pits “caiguts”. Les ha situat al centre del poble perquè les persones que hi habiten donen significat a la ciutat.

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Catllar

Aquest cartell podria semblar divertit, però si ens hi fixem, mostra a una persona negra i una indígena. Lluny d’oferir diversitat intercultural, la creativitat ofereix una imatge estereotipada i erotitzada de les persones negres o indígenes.

Potser dibuixant-los d’una forma menys estereotipada, seria més correcte en l’aspecte inclusiu..

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Sants

D’altra banda, en aquest cartell ens trobem amb diversitat amb respecte i realitat. A més, han inclòs a una persona gran amb cadira de rodes, una imatge molt escassa difícil de veure en el món de la publicitat. On són les persones amb discapacitats? Només hem vist una cadira de rodes entre els més de 450 cartells analitzats. Tanmateix, si ens hi fixem, a la dreta, la dona agafa en braços els seus fills mentre que l’home penja les banderoles. Si s’haguessin invertit els rols, obtindria un 10!

També cal tenir en compte que la majoria de les parelles que veiem són homes i dones: ens costa trobar a parelles de dones lesbianes o homes gais. Considerant que al voltant d’un 10% de la població es considera no-heterosexual, seria interessant que les imatges gràfiques també incloguin aquesta població.

La família ideal, la nuclear, la cristiana, també apareix en nombroses ocasions. Ens trobem en una època on el concepte de família composta per “l’home de la casa”, la mare que “cuida” i la mainada son menys habituals. Actualment, les unitats familiars estan canviant, i cada cop en veurem més famílies monomarentals, homoparentals o d’acollida, perquè hi ha noves maneres d’entendre i viure les relacions familiars. Així doncs, els cartells també haurien d’evolucionar en línia amb les noves unitats familiars.

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Malgrat

Aquest cartell és un exemple més de la família tradicional nuclear. A més, hi ha un detall que encara el fa més interessant, i és que utilitza un personatge que s’ha repetit molt al llarg de la història: l’home mariner i la dona que cuida i sosté la família mentre ell marxa a treballar mar endins.

FESTES MAJORS amb perspectiva de gènere

Cartell de la Festa Major de Pals del Penedès

Per acabar, un bon exemple de cartell que combina tradició, modernitat, perspectiva de gènere i diversitat. En aquest cas, trobem una parella ballant la dansa popular “ball de bastons”, un dimoni del correfoc (del qual no es pot acabar de determinar si es tracta d’un home-dona) i una jove negra saltant la comba.

Han aconseguit integrar els elements a la naturalesa i mostrar la diversitat cultural.

En conclusió, els cartells són una petita part de l’organització i la presa de decisions en una festa major.

Altres qüestions com el % de músiques i grups musicals que integren dones, la distribució dels espais, les activitats que es duen a terme o els punts liles també haurien de tenir una perspectiva de gènere. Per exemple, a les Santes (Festa Major de Mataró) han participat més grups musicals masculins que no pas femenins. A més, cal recordar que els espais festius molt sovint es converteixen en espais on es produeixen i reprodueixen violències masclistes, pel que és determinant que apliquem els valors de la igualtat durant la planificació i organització de les festes majors.

Altres que et deixem perquè els pugis analitzar tu mateix o mateixa.

T’agradaria promoure la igualtat de génere en la teva empresa mitjançant accions de sensibilització? Contacta amb nosaltres.

    Quiero...

    També et pot interessar:

    Per |2022-09-07T16:31:06+02:00setembre 7th, 2022|Igualtat de gènere, Sexisme|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top