Sant Jordi : celebrem lletres i bellesa tradicionalment

Sant Jordi amb perspectiva de gènere

L’abril ja ha arribat, i amb ell la festivitat més important de Catalunya: Sant Jordi. Una diada on els protagonistes són els llibres i les roses, i que gira al voltant d’una llegenda plena de fantasia, amb dracs, cavallers i princeses. Una llegenda que encara recordem avui en dia, i que ha convertit el 23 d’abril en la tradició romàntica catalana per excel·lència. Però que passa quan analitzem amb perspectiva de gènere aquesta diada?

Sant Jordi és una llegenda que transcorre a Montblanc, i que té tres personatges protagonistes: un ferotge drac que atemoreix als habitants; una princesa en perill i un valent cavaller que apareix per a salvar-la. I encara que és una història amb només tres personatges, quan analitzem aquestes figures i els missatges que transmeten, ens adonem que aquesta només és la història de Sant Jordi: ni tan sols ens diuen el nom de la princesa!

En la llegenda, el cavaller Sant Jordi mata al drac per a salvar a la princesa, i de la sang del drac creix una rosa que Sant Jordi li entrega com a mostra d’amor. L’home, valent i guerrer, arrisca la seva vida per protegir a la dona, i guanya la batalla: aconsegueix matar a un animal mitològic que havia horroritzat a tota una ciutat. Aquesta èpica gesta el converteix en l’home ideal; el fa mereixedor de l’amor de la noia que acaba de rescatar. La princesa d’aquesta llegenda, doncs, és una dona que accepta el seu destí, un que ja havien acceptat tantes altres habitants del regne: convertir-se en el proper àpat del drac. Però ella, submisa i indefensa, observa sorpresa com apareix un home al seu rescat, i accepta la rosa que li entrega el cavaller com a mostra d’amor cap a ell.

Quan simplifiquem aquesta llegenda, queda de manifest que el mite de l’amor romàntic segueix una estructura molt habitual: l’home (subjecte actiu) guanya l’amor de la dona (subjecte passiu) perquè la salva i protegeix d’una amenaça (element necessari per construir la història entre ambdós). En aquesta llegenda, com observem en moltes d’altres, l’amor de la dona és un premi, una recompensa, que l’home obté gràcies a les gestes que ha demostrat, unes gestes pròpies de tot el discurs de masculinitat que hem mantingut al llarg de la història. Aviat, a la llegenda s’incorpora el llibre: ara el cavaller li entrega una rosa a la princesa, mentre que ella li entrega un llibre al seu heroi salvador. Ell el llibre: lletra, literatura, coneixement, història. Ella la rosa: delicadesa, fràgil, bellesa efímera.

Afortunadament, tot i que la llegenda perdura, en l’actualitat ja són moltes les parelles que regalen roses i llibres tenint en compte els gustos personals, independentment de si s’és dona o home. Avui en dia, el 23 d’abril s’omplen tots els carrers de parades de roses i de llibres, i celebrem l’amor des de l’experiència de compartir i d’estimar amb llibertat.

Coneix els nostres serveis

Estàs pensant en elaborar, actualitzar o posar en marxa un pla de comunicació no sexista? Necessites un Protocol contra l’assetjament sexual? Posa’t en contacte amb nosaltres.

    Voldria...

    També et pot interessar:

    Per |2022-04-20T21:21:17+02:00abril 20th, 2022|Igualtat de gènere|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top