Sexisme en els videojocs?

Avui també ens plantegem els estereotips femenins amb què conviuen els nostres fills i filles quan juguen a un videojoc… Per cert, cada vegada més hores a la setmana.

Segurament, tots i totes sospitem de manera intuïtiva per on van les coses. Però Raquel Vaquero, desenvolupadora de videojocs, porta anys analitzant aquesta qüestió en profunditat. La també presidenta de l’associació Women in Games té clar que els personatges femenins dels videojocs es defineixen per aquestes 4 esses:

  • secundàries
  • submises
  • sexualitzades
  • salvades

Avui en dia, els videojocs es difonen en part a través de la influència dels vídeos de YouTube. Els creadors d’aquest tipus de contingut, els famosos ‘youtubers’, són normalment homes joves experts en un o més jocs. Juguen en directe, comenten i expliquen trucs i estratègies.

Segurament, la majoria ni s’adona del rol que tenen assignat els personatges femenins en els jocs. I en tot cas, si se n’adonen, no ho esmenten ni molt menys ho destaquen.

Però… Hem de dir que n’hem trobat dos que sí que ho fan. Dos!

El primer, que respon a l’àlies de ValbuenaGames, es pregunta el següent en un dels seus vídeos:

“¿Por qué siempre llevan estos trajes? ¿Por qué las chicas en los videojuegos japoneses…? No pasa lo mismo con los chicos. Me cabrea que sean tan sexistas. También hay muchas chicas que juegan a estos juegos… Y por lo tanto, si hay un chico protagonista, ¿por qué no le ponen un traje sexy a un chico?” Valbuena es refereix a una escena del videojoc “Resident Evil: Revelations”. Hi apareix una dona assassinada que jau a terra amb els pits pràcticament a l’aire.

Un comentari encertat per part del “youtuber”, que li agraïm.

Fragment del gameplay de “Resident Evil Revelations”. Mira el video:

L’altre té per nom de guerra DaniBoubeTV i fa aquesta reflexió: “Si los de Disney tuviesen la más mínima intención de dar más protagonismo a las mujeres, le habrían dado tanta participación como a la Santa Trinidad (es refereix als personatges Thor, Ironman i Capitan Amèrica). No estos diez segundos forzadísimos que no tienen ningún sentido”. Parla de la pel.licula Los vengadores.

Et recomanem que miris el fragment del vídeo. Reflexió sobre les dones a la ressenya de “Los Vengadores”:

També és cert que s’ho pregunta breument i al minut 41 d’un vídeo de 45 minuts. I que per fer- ho veu necessari aclarir que “no soy feminista”. Però el fet és tan inaudit que ens ha semblat que calia destacar-ho. Bravo, Dani!

L’observació intuïtiva que fan aquests dos ‘influencers’ queda confirmada, de manera molt més objectiva, en un estudi d’una investigadora de la Universitat de Las Palmas, en el qual analitza amb xifres la imatge femenina en el món dels videojocs. Seguim parlant de sexisme.

L’estudi arriba a conclusions molt interessants com ara:

  • Nou de cada deu personatges femenins tenen un cos atraient com ara les següents:pits grans i malucs molt contundents.
  • Dos terços dels personatges femenins tenen un cos massa prim o extremadament desproporcio- nat. És a dir, un 80% mostren un cos poc saludable i de proporcions poc creïbles.
  • Els videojocs on predomina aquest perfil són els d’acció (92%), els de rol (75%) i els de combat (89%).
  • La sexualitat femenina es remarca especialment amb vestits semitransparents i insinuants.
  • Un de cada tres personatges femenins porta un tipus de roba que realça la seva silueta. I un 83% mostren escots generosos o tops ajustats, faldilles molt curtes i amb apertures laterals. I inclús tangues que ensenyen les natges despullades.
  • Les dones porten roba considerada “atraient” en una proporció molt més alta que els homes: 73% en el cas de les dones i 12% en el dels homes.

Pots consultar-ne aquí tots els detalls: sexisme i videojocs.Llegeix l’estudi complet.

I no podem acabar la secció sense compartir una notícia musical ben reveladora.

La cançó més escoltada d’aquest estiu a Spotify és “La Jeepeta (Remix)”.

La tornada no té pèrdua. De seguida que llegiu la lletra veureu que és molt educativa:

“Arrebatao’ dando vuelta’ en la jeepeta

Al lao’ mío tengo una rubia

Que tiene grande’ las teta’

Quiere que yo se lo meta.”

Coneixes el nostre Butlletí num. 5?