Sugar Daddy – Sugar Dating

Bossa de marca, infinits tractaments de bellesa i perruqueria, joies, viatges o sopars de luxe són alguns els “beneficis” que obtenen les dones joves que tenen un sugar daddy a la seva disposició. Els coneixen a través d’aplicacions mòbils, xarxes socials i fins i tot webs de “cites” creades específicament amb aquesta funció.

A Espanya hi ha més de 400.000 persones 1 registrades en aquest tipus de webs de cites; 8 de cada 10 dones registrades són menors de 31 anys. Després del COVID, l’encariment de la vida i la precarització del mercat laboral, les dones joves es s’han vist abocades a mantenir aquest tipus de relacions per poder subsistir o per guanyar un “extra” a capricis. Les més joves, en edat universitària, decideixen donar-se d’alta en aquestes pàgines web per poder costejar-se els estudis o, fins i tot, per tenir una petita “mensualitat”.

Què és el sugar dating?

S’entén com un model de “relació-contracte” entre un sugar baby i un sugar daddy.

• El sugar daddy és un terme que fa referència al conjunt d’homes – majoritàriament adults – amb un gran poder adquisitiu que desitgen ser acompanyats per una persona jove -generalment dones – a canvi de “mimar-les econòmicament”. Així, la sugar baby es converteix en l’acompanyant amb qui manté una relació econòmica i afectiva.

Ara bé, les expertes i ex-sugar babies admeten que tots els sugar daddies tenen un perfil semblant: d’edat avançada, consultors o empresaris, casats o en parella i adinerats. Tot i que algunes acompanyants inclouen un contracte amb clàusules específiques, normalment són els sugar daddies els que estableixen les regles de la relació com, per exemple, “no pots estar grassa” o “no pots posar-te gelosa”, entre d’altres.

Com va sorgir el sugar dating?

Jorge de Juan Fernández a Fenomen Sugar Babies (2019) explica que va néixer als Estats Units com una nova forma de finançar-se els estudis. A través d’agències especialitzades, pàgines web i fins i tot xarxes socials, el fenomen sugar dating es va anar popularitzant entre les universitàries fins a arribar a la resta del món.

Una gran maquinària de màrqueting

Tant el llenguatge que es fa servir per promocionar els serveis com la viralitat del contingut en xarxes socials, maquillen i encobreixen l’explotació. Les persones expertes consideren que la funció d’aquesta estratègia és edulcorar una realitat molt estesa: la prostitució, ja que és, en essència, un intercanvi de favors a canvi de diners.

Amb missatges com “digues adéu als tabús i troba al teu sugar daddy” o “una trobada de benefici mutu” o “l’amor no té edat”, la promoció del sugar dating obvia la demanda intrínseca d’un intercanvi sexual. El hashtag #sugardaddies acumula més de 420,7 milions de visualitzacions a TikTok. A més, els vídeos en què apareixen noies joves amb roba de marca, a iots o sopant en restaurants de luxe creen una falsa realitat, un miratge que amaga l’entramat de la prostitució.

1 https://diaconia.es/desactivalatrata/el-fenomeno-del-sugardating-en-espana/
cda788Captura de pantalla de les cerques a TikTok

Captura de pantalla de les cerques a TikTok

(Foto de la campanya Diaconia)

Foto de la campanya Diaconia

Un perill per a la joventut

Natalia Colmenar Calvo, responsable de sensibilització del programa ‘Desactiva la Trata’ a Diaconia España, alerta de la vulnerabilitat i perillositat a què s’exposen les dones més joves. Les xarxes socials, especialment TikTok, propicien aquestes pràctiques com si fos un model de negoci amb eslògans com “Vols guanyar diners i obtenir tots els luxes del món? Aconsegueix un sugar daddy” o bé, “El meu sugar daddy m’ha pagat la carrera i els capricis”. El tipus de llenguatge utilitzat en les diferents plataformes i webs de cites emmascara la prostitució i vol captivar les joves de la generació mil·lenial o Z.

A més, Colmenar Calvo incideix en el perill de romantitzar aquestes relacions a les xarxes socials, perquè desconeixen què s’amaga darrere d’aquestes suposades relacions de “benefici mutu”. En el fons, s’amaguen unes dinàmiques de poder desiguals que poden obrir pas a l’explotació sexual.

No cal obviar que podria tractar-se d’explotació sexual i prostitució, ja que moltes d’aquestes dones es troben en una situació de vulnerabilitat extrema. La seva situació econòmica, juntament amb la immaduresa pròpia de l’edat, esdevé un factor de risc. A tall d’exemple, el testimoni de la Marta a Desactivalatracta mostra com de fina és la línia:

“Jo no era una prostituta i tampoc no tenia intenció de ser-ho. Senzillament volia tenir algun ingrés extra a través d’aquests serveis de companyia i amistat on homes adinerats, com ell, sol·liciten trobades, potser una mica de proximitat, però sempre acordat entre les dues parts”.

Hem de conscienciar tothom, i en especial les més joves, a no sucumbir a aquests falsos “capritxos” que amaga el sugar dating. En aquest sentit, les xarxes socials com TikTok haurien de prohibir aquest tipus de contingut que incita i propicia pràctiques il·legals. Per acabar, les institucions han de llançar campanyes de sensibilització que assenyalin els perills que amaga el sugar dating, ja que fàcilment pot donar peu al tràfic.

Bibliografía

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190603/sugar-babies-daddies-espana-7445864
https://diaconia.es/desactivalatrata/que-hacemos/nuestras-campanas/quieres-ser-una-sugarbaby/
https://diaconia.es/desactivalatrata/mi-vida-secreta-como-sugarbaby/#continuacion-historia
https://www.glamour.es/articulos/sugar-dating
https://www.noticiasdegipuzkoa.eus/ciencia-y-tecnologia/2022/03/18/sugar-daddies-sugar-babies-3609921.html
https://www.redandblack.com/uganews/student-shares-experiences-as-a-sugar-baby-not-all-gifts-glamour/article_d862db14-28c1-11e4-97a8-001a4bcf6878.html

Si necessites ajuda per la redacció, implementació i seguiment de polítiques internes amb perspectiva de gènere, contacta’ns.

    Voldria...

    També et pot interessar:

    Per |2022-10-13T12:22:12+02:00octubre 13th, 2022|Igualtat de gènere, Sexisme|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top