Quines desigualtats de gènere hi ha a les empreses?

L’empresa és un reflex —com no podia ser d’una altra manera— del context social en què ens trobem immergits. Així doncs, quan l’analitzem descobrim desigualtats en molts aspectes del seu funcionament: entre d’altres, en el salari, en les promocions, en les cures, en la formació i en la prevenció de riscos. És important parlar dels biaixos que existeixen en al món empresarial per poder treballar-hi conjuntament i contribuir a una igualtat real i efectiva. 

Cinc exemples de desigualtat a l’empresa 

  • Desigualtat salarial

A Catalunya la bretxa salarial se situa en el 19,7 % (2020), percentatge que a Espanya puja fins al 24 % i s’agreuja especialment en els sectors amb  ocupacions elementals (31,5 %), comerç i restauració (32,3 %), i indústria (25 %). Tot i les proves que en tenim, continuem sentint comentaris com aquests sobre la desigualtat salarial: “A la meva empresa no existeix bretxa salarial; apliquem el conveni col·lectiu per igual”; “Aquí paguem el mateix a homes i dones”; “Valorem per igual a tothom”. 

  • Desigualtat en les cures

Coneixes gaires homes amb jornades reduïdes per la cura de fills i filles? Podries pensar-ne un? Segons l’informe Les dones a Catalunya (2022), durant el 2022 el 92,53 % de les excedències per cura de fills i filles van ser demanades per dones. D’altra banda, en les reduccions de jornada per guarda legal aquest percentatge és del 88,9 %. Això impedeix que les dones es desenvolupin i creixin professionalment, ja que no disposen de prou temps per progressar. 

  • Desigualtat en els processos de selecció

Els processos de selecció han d’integrar una mirada de gènere per garantir el principi d’igualtat. Ara per ara les dones tenen un 30 % menys de probabilitats de ser citades per a una entrevista de feina que els homes amb un perfil similar.

Cal remarcar que ser dona o home no és un requisit per a cap lloc de treball. Tant les característiques de la posició com el perfil del candidat ideal es defineixen en funció de les necessitats de l’empresa i de les circumstàncies concretes que les condicionen. 

  • L’assetjament a la feina 

Segons la Macroencuesta de violencia contra la mujer (2019), el 17 % de casos d’assetjament sexual tenen lloc a l’espai de treball. Si analitzem les dades segons el gènere, veiem que el 99,6 % de les dones que han estat objecte de violència sexual han tingut com a agressor un home. I, tanmateix, a Catalunya només el 30 % d’empreses disposen d’un protocol de detecció, prevenció i actuació per a l’assetjament sexual. 

  • Prevenció de riscos laborals 

L’anàlisi dels riscos laborals amb perspectiva de gènere implica visibilitzar aquells malestars derivats de la càrrega social i els estereotips de gènere associats a les dones. Les dones solen estar exposades a riscos relacionats amb l’ergonomia, la psicosociologia i l’organització i temps de treball. La doble jornada laboral, per exemple, no es té en compte en la valoració dels riscos, ni tampoc s’implementen mesures per reduir els símptomes derivats de la repartició desigual de la cura de la llar i les tasques domèstiques, que comporten més estrès, ansietat, problemes musculoesquelètics, cansament emocional i desequilibris mentals, entre d’altres. Clarament els riscos derivats de la feina a què s’exposen els homes són mesurables i fàcils d’identificar; per contra, les dones solen tenir malalties o problemes menys visibles, i, per tant, més difícil de detectar i/o corregir aquestes desigualtats. 

Si vols informació sobre el paper de les empreses pel que fa a les violències masclistes a la feina, segueix les nostres publicacions.

Si necessites ajuda per a la redacció, implementació i seguiment de polítiques internes amb perspectiva de gènere, contacta’ns.

    Voldria...

    FUNDACIÓ PRIVADA SORLI, com a responsable del tractament, gestionarà les seves dades amb la finalitat de donar resposta a la seva consulta o petició. Pot accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com exercir altres drets, consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra Política de Privacitat

    sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

    També us pot interessar:

    Per |2023-03-09T23:14:17+01:00març 9th, 2023|Assetjament sexual, Igualtat de gènere, Sexisme|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top