S’acosta l’estiu, i amb ell les vacances, la platja i les lectures al sol. Triar llibre entre tantes opcions no és tasca fàcil, i encara menys si vols llegir sobre una temàtica tan variada i diversa com el feminisme, la igualtat i els estudis de gènere. Els llibres – i la cultura en general – són grans aliats i motors de canvi; els relats en primera persona ens ajuden a comprendre les complexitats de les discriminacions i violències que travessen les dones.
Per això, avui et volem recomanar 10 llibres imprescindibles per a entendre la importància de la igualtat de gènere.

Els homes m’expliquen coses.
1- Els homes m’expliquen coses – Rebeca Solnit
Una recopilació de 9 assajos en els quals Rebeca Solnit entremescla anècdotes personals i reflexions crítiques sobre la igualtat de gènere i la violència masclista. Es tracta d’un llibre molt interessant en tant que t’acosta al terme “Mansplainning”, referint-se a la conducta típicament masculina de “explicar coses” que ja coneixen o saben les dones. L’autora conta una història personal sobre un home en una festa que, literalment, li estava explicant un llibre que havia escrit ella. Si vols aprendre a identificar conductes masclistes, aquest és el teu llibre.
2- El consentiment – Vanessa Springora

El consentiment.
Un relat autobiogràfic en el qual Vanessa Springora narra la relació d’abús que va sofrir amb Gabriel Matzneff, un prestigiós escriptor trenta-sis anys major que ella, després del carisma dels quals s’amaga un depredador. En aquells dies , eren els anys 80 a França i ella tan sols tenia 13 anys, mentre que ell tenia 50. Un text esquinçador, però completament necessari i imprescindible, perquè visibilitza una realitat que actualment segueix molt estesa. Al seu torn , el relat qüestiona la institució, la societat de l’època i els intel·lectuals que van donar suport a aquestes pràctiques abusives. A més, el llibre no està exempt d’autocrítica i reflexió, la qual cosa encara el fa més interessant.
3- L’esdeveniment – Annie Ernaux

L’esdeveniment.
El dret a l’avortament segur i gratuït no sempre ha estat accessible: a través del relat de Annie Ernaux observem les dificultats que travessa la jove per a interrompre el seu embaràs en els anys 60 a França. Entre la clandestinitat i el desemparament, la jove protagonista es troba totalment sola i sense saber què fer. Recordem que en aquells dies l’avortament era il·legal; penalitzat amb multa i fins i tot presó. Un relat sobre el dret a l’autonomia i la igualtat, especialment necessari en un moment en el qual aquesta es troba baix amenaça.
4- Maleït Estereotip – Yolanda Domínguez Ilustrativo i didàctic,

Maleït Estereotip.
Yolanda Domínguez ofereix un text crític que analitza com influeixen les imatges i discursos que ofereixen els mitjans de comunicació en el nostre comportament i construcció d’identitat. L’autora explica els mecanismes que operen en la nostra societat i propaguen una sèrie de missatges estereotipats. Aquest llibre ens permetrà entendre per què actuem d’una determinada manera i què podem fer per a generar contingut trencant estereotips. Una guia que ens servirà per a identificar aquells missatges que perpetuen conductes masclistes i la desigualtat.
5- Tots hauríem de ser feministes – Chimamanda Ngozi Adichie

Tots hauríem de ser feministes.
“Tots hauríem de ser feministes” neix d’una xerrada TEDx que va realitzar l’autora nigeriana. Amb no més de 60 pàgines, Chimamanda explica què significa ser feminista en el segle XXI amb exemples molt perspicaços sobre la seva vida i realitat. Un bàsic imprescindible per a endinsar-se en el món del feminisme, que entreté i educa a parts iguals.
6- La rídicula idea de no tornar a veure’t – Rosa Montero

La rídicula idea de no tornar a veure’t.
Un llibre extraordinari que enllaça dues històries paral·leles; la de la científica Marie Curie, que escriu un diari després de la mort del seu espòs, i l’experiència de la mateixa autora bregant amb el duel.
Aquest relat ens permet conèixer la formidable història de Curie, així com tots els obstacles que va haver de travessar sent dona i científica. Al mateix temps , les paraules de Montero ens mostren la dificultat del duel, les relacions amoroses, les amistats i la carrera professional. Un text íntim i emocionant que t’atrapa en les primeres pàgines.
7- Feminisme per a principiants – Nuria Varela Qui van ser les sufragistes?

Feminisme per a principiants.
Com va començar el feminisme a Espanya? Com i on sorgeix l’expressió «violència de gènere»? Quina relació existeix entre el feminisme i els accidents de trànsit?
En què consisteix la masculinitat? A partir d’aquests interrogants, l’autora repassa tres segles d’història feminista, recordant a figures com Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir o Clara Campoamor.
8- Una habitació pròpia – Virgnia Woolf
Una habitació pròpia.
Un clàssic excepcional que reuneix un dels aprenentatges més importants del feminisme: disposar d’una habitació, un espai propi específic per a les dones en el qual puguem construir.
L’assaig posa sobre la taula aspectes que continuen vigents en l’actualitat, com l’emancipació, els espais, la igualtat de génere i la figura de la dona com a musa inspiradora. La seva frase cèlebre ha transcendit i s’ha convertit en un lema feminista, «una dona ha de tenir diners i una habitació pròpia si escriurà ficció».
9- Imbatibles: “L’edat de les dones”- María Rosa Benedicto, Sara Berbel, Maribel Cárdenas, Estrella Montolío i Ester Pujol

Imbatibles: L’edat de les dones.
Les autores són un grup d’amigues, professionals actives i expertes de la comunicació, psicologia, medicina i política, que han treballat conjuntament en aquest llibre transformador des de diferents disciplines.
En ell, les autores es qüestionen per què les dones experimenten cert declivi professional i personal quan aconsegueixen una edat determinada.
Argumenten que, amb el pas dels anys, les dones tendeixen a desaparèixer, així com els seus assoliments, metes i treball. Així mateix, el seu propòsit és crear una contra narrativa sobre l’edat de les dones i les seves limitacions.
10- Reescriptures de la masculinitat homes i feminisme – Josep Maria Armengol

Reescriptures de la masculinitat homes i feminisme.
Josep M Armengol, expert en estudis de gènere i masculinitats, realitza un repàs als estudis de masculinitat i la construcció del model hegemònic d’homes. Mitjançant un enfocament multidisciplinari, l’autor explica històries de diferents homes amb la finalitat de repensar-les i analitzar la seva influència en el comportament masculí actual. A més, insisteix que els homes, igual que les dones, estan marcats pel gènere, per la qual cosa també es veuen afectats per una sèrie de normes culturals, igualtat i estereotips. Qüestionar i repensar el model hegemònic de l’home blanc heterosexual és imprescindible per a construir un món més igualitari i just per a tots i totes.