La xarxa social TikTok
Els dispositius mòbils i la connexió al món digital estan cada cop més presents en el nostre dia a dia: vivim connectats a internet i la nostra dependència és cada cop major i comença més aviat. Actualment, són molts els menors d’edat que consumeixen contingut en internet i, en especial, en la xarxa social TikTok, que ha estat l’aplicació més descarregada de 2021 i ha generat més tràfic web que la mateixa pàgina de Google.
TikTok és una plataforma multimèdia global per crear i compartir vídeos en format curt (entre 15 segons i 3 minuts) de temàtiques molt diverses: manifestacions d’arts plàstiques o escèniques (dansa, cant, art o comèdia), divulgació (científica o no científica) de diversos àmbits o, entre d’altres, contingut relacionat amb l’estil de vida (alimentació, esport, moda, cura de la llar o relacions de parella). És aquesta última categoria – l’estil de vida – la que posa de manifest de forma més evident la cultura masclista que encara persisteix en la nostra societat.
La desigualtat a la xarxa
Segons un informe del Consell Audiovisual de Catalunya, existeixen continguts en línia que contribueixen a reproduir un model de relacions de parella basat en la desigualtat, que normalitza la gelosia i altres formes de violència masclista; i tot i que TikTok ha realitzat diverses accions de sensibilització contra la violència masclista, aquest contingut misogin cada dia esdevé més freqüent i popular. El passat mes de juliol, un influencer espanyol de 17 anys, que acumula més de 27 milions de seguidors, declarava amb orgull en una entrevista que enganyava a totes les seves parelles sexuals assegurant que era estèril per tal de poder mantenir relacions sense protecció.
La plataforma permet que l’usuari denunciï el contingut, sempre que el contingut en qüestió infringeixi la política de l’aplicació. Però, igual que passa amb altres xarxes socials com Instagram, el sexisme no apareix entre els motius de denúncia. Tanmateix, TikTok ha estat pioner en afegir, dintre de la categoria d’assetjament o intimidació, el motiu de denúncia per assetjament sexual.
Parlem de l’addicció a TikTok i la cultura masclista
Amb independència del contingut d’aquesta xarxa social, l’aplicació de TikTok també ha despertat preocupació per l’addicció que genera. Aquest risc, sumat a la quantitat de masclisme que es reprodueix en contingut la plataforma, posen de manifest la importància de gestionar i limitar-ne o aturar l’ús de l’aplicació, en especial als i a les joves menors d’edat, i convida a la reflexió de la necessitat que tenim de despendre’ns de la cultura masclista, que continua present i que es veu reflectida en el món digital.
Què més podem fer per la igualtat? Revisa el nostre blog