Com elaborar un Protocol d’assetjament sexual
A l’hora d’elaborar el Protocol d’assetjament sexual, és essencial constituir una comissió conjuntament amb la representació legal dels treballadors i treballadores. Aquesta comissió ha de vetllar per la prevenció de l’assetjament sexual i la detecció i tractament de casos; per tant, serà molt important que la comissió rebi formació específica per l’abordatge i comprensió de la problemàtica.
Entre les funcions de la comissió està la d’establir els objectius del protocol. Algunes recomanacions a incloure són:
- Vetllar per un entorn laboral en què les dones i els homes respectin mútuament la seva integritat i dignitat.
- Establir les mesures preventives necessàries per evitar que es produeixin situacions d’assetjament.
- Garantir els drets de tracte just i la confidencialitat de les persones afectades.
- Informar, formar i sensibilitzar a tot el personal en matèria d’assetjament sexual i per raó de sexe. D’aquesta manera, coneixen la tolerància zero sobre les conductes d’assetjament i els mecanismes per a identificar, prevenir i actuar davant de casos.
- Disposar del procediment d’intervenció i d’acompanyament per tal d’atendre i resoldre aquestes situacions amb la màxima celeritat i dins dels terminis que estableix el protocol.
Un cop marcats els objectius, aquests han de desenvolupar-se com a part del Protocol. Analitzant els riscos dels espais de treball (despatxos tancats, zones sense lluminositat ni videovigilància, horaris, condicions laborals, uniformes de treball, etc.) i la cultura empresarial (tipus de relacions i actituds, conductes que es produeixen en el dia a dia de l’organització, rols que desenvolupen homes i dones, etc.) es poden detectar els punts on cal establir les mesures preventives per evitar l’assetjament, tal com es formula al segon objectiu del Protocol.
Un cop analitzada i assegurada la prevenció de l’assetjament, el següent pas és dissenyar el procediment d’actuació davant de casos o denúncies que transcorrin a l’empresa. Durant la gestió d’aquest procediment es defineixen dues figures o rols en el tractament:
- La persona de referència; que s’encarrega d’acompanyar, informar i assessorar a la persona que denuncia, i que pot realitzar la funció de moderadora en determinades circumstàncies.
- La comissió d’investigació; que pot ser interna, externa, mixta o bé creada ad hoc per a cada cas, i que compleix les següents funcions:
- Analitzar la denúncia i la documentació que s’adjunta.
- Entrevistar-se amb la persona que denuncia, la persona denunciada i els i les possibles testimonis.
- Valorar si calen mesures cautelars.
- Emetre l’informe vinculant.
En el proper article seguirem amb l’elaboració del Protocol i veurem les fases i vies que ha d’incloure.
#25N: Contra les violències masclistes a l’empresa
En aquest sentit i en el marc del 25N, la Fundació SORLI organitza una Jornada de Treball amb l’objectiu de donar a conèixer els beneficis d’implementar el protocol contra l’assetjament sexual, oferint experiències que així ho demostren.
Si vols inscriure’t, el dia 1 de desembre de 9.30h a 11.30h en streaming (gratuit), fem una Jornada especial amb el títol “Protocol contra l’assetjament sexual: del paper a la pràctica”.